Aquest guardó és el reconeixement a les persones de ciència que representen els valors humans i professionals del Doctor Juan Abarca Campal al llarg de la seva trajectòria personal i professional: el lliurament ple a la salut i cura dels seus pacients.
Dotat amb 100.000 € i un diploma acreditatiu, aquest premi es concedeix a una persona del món de la recerca i la ciència, de qualsevol part del món, el treball del qual hagi contribuït de manera transcendental a la millora de la salut de les persones i les poblacions.
Encara que la idea d'aquest premi es va gestar abans de la pandèmia, la Covid-19 ha atorgat encara major rellevància als esforços que la comunitat científica internacional ha realitzat en els últims anys per millorar la salut de les persones a escala global, a través del desenvolupament de vacunes i medicaments. Des d'Espanya i amb projecció internacional, ‘ABARCA PRIZE' se suma a aquest reconeixement des d'un projecte completament nou en el qual estava tot per construir.
HM Hospitales ha comptat amb la col·laboració d'Interprofit des de l'inici per la creació de la imatge del premi, posada en marxa del procés de nominacions i elecció del guanyador, així com per l'esdeveniment de la cerimònia de lliurament de la I Edició d'‘ABARCA PRIZE’, el 2021, a Madrid.
Com a primer pas, el nostre equip creatiu i de disseny gràfic va crear la identitat visual del guardó, que va tenir com a primeres aplicacions la pàgina web del premi i els seus perfils a Twitter i LinkedIn. Els seus canals digitals es van generar amb l'objectiu d'esdevenir un punt de contacte amb la comunitat online i alhora, esdevenir un espai de referència on conèixer informació de servei sobre els nous descobriments científics internacionals en medicina.
L'1 d'abril de 2021 s'activava oficialment ‘ABARCA PRIZE’ amb l'obertura del procés de nominacions. El nostre equip de Secretaria Tècnica es va posar en marxa per comunicar a autoritats i institucions científiques i empresarials de rellevància espanyola i internacional la creació del guardó, i el nostre equip digital es va encarregar de l'elaboració de l'estratègia en social media. L'objectiu era construir la reputació de la iniciativa entre la comunitat científica.
Per valorar les candidatures rebudes i triar el guanyador en la seva primera edició, ‘ABARCA PRIZE’ va comptar amb un jurat de prestigi, triat tant per la seva experiència d'acreditat reconeixement acadèmic i professional, com per la seva rellevància internacional en la seva contribució a la ciència.
Sota la presidència del professor Alberto Muñoz, reconegut investigador del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) en l'Institut de Recerques Biomèdiques de Madrid (IIB), el jurat d'‘ABARCA PRIZE’ estava format pel Doctor Richard Horton, editor cap de la revista mèdica The Lancet, la professora Silvia G. Priori, cardiòloga i investigadora italiana i del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (CNIC); el paleontòleg espanyol Juan Luis Arsuaga, director del Centre Mixt UCM-Institut de Salut Carles III d'Evolució i Comportament Humans i codirector dels jaciments de la Sierra de Atapuerca; i el professor Federico de Montalvo, doctor en Dret i president del Comitè de Bioètica d'Espanya des de 2019.
La primera setmana d'octubre de 2021, Interprofit va coordinar la comunicació amb el jurat per l'organització de la sessió telemàtica en la qual es va decidir el guanyador. Aquesta sessió va donar com a resultat que el guanyador seria el professor Jean Laurent Casanova, investigador en el Rockefeller University Hospital de Nova York, en reconeixement als seus més de 30 anys de recerca en el camp de les malalties infeccioses en els éssers humans, i amb el treball dels quals ha resolt l'anomenat “enigma de la infecció”.
L'anunci oficial del guanyador d'‘ABARCA PRIZE’ va tenir lloc el 25 d'octubre, amb la publicació del vídeo de la lectura de l'acta del jurat per part del seu president, el profesor Alberto Muñoz.
La cerimònia de lliurament del premi es va celebrar 27 d'octubre a l'Hotel Mandarin Oriental Ritz de Madrid. Interprofit es va encarregar del disseny i la producció de la cerimònia i, després de la confirmació oficial de la presidència de l'esdeveniment per part de Sa Majestat El Rei Felip VI, vam coordinar el protocol de l'acte amb l'equip de Casa Reial, així com la invitació a autoritats, empresaris i personalitats l'àmbit de la salut i la ciència del nostre país. L'esdeveniment, a més, va comptar amb els mitjans tècnics necessaris per a ser emès en streaming, tant en castellà com en anglès, i es va desenvolupar una cobertura en xarxes socials de tots els moments destacats de la vetllada.
Resultats
Amb més de 20 candidatures internacionals d'alt nivell, un jurat d'excepció, el suport de la Casa Reial espanyola i una repercussió mediàtica de més de 100 aparicions en mitjans, ‘ABARCA PRIZE’ s'ha situat com un nou referent internacional en el reconeixement en recerca biosanitària.
Solament en xarxes socials es va aconseguir més de 320.000 impressions relacionades amb publicacions de l'acte de lliurament del guardó de la I edició.
Després de l'èxit de la seva primera edició, ja s'ha convocat la segona, que tindrà lloc el 2022. El procés de nominacions del qual es va obrir el passat 15 de febrer.